Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Przepis na ptysie Przemysława Górala

Czas na słodkości! Prezentujemy przepis na wyśmienite ptysie z pistacjowym chantilly autorstwa niezawodnego Przemysława Górala.

Ptyś

Ciasto parzone

  • 375g mleka
  • 12g cukru
  • 225g masła
  • 225g mąki
  • 6g soli
  • 375g jaj

Zagotuj mleko z solą, cukrem i masłem. Dodaj wcześniej przesianą mąkę i zaparzaj ciasto przez kilka minut. Następnie przelej masę do miksera i stopniowo dodawaj całe jaja. Szprycuj ptysie na blaszce.

Kruszonka

  • 150g masła
  • 180g cukru
  • 150g mąki

Całość wymieszaj. Rozwałkuj ciasto między papierami do pieczenia na grubość 2mm. Przechowuj w lodówce i wytnij krążki. Następnie wycięte krążki nałóż na ptysie. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni C.

Chantilly pistacja

  • 400g śmietany
  • 170g białej czekolady
  • 14g miodu
  • 70g pasta pnp 100% pistacja
  • 3g żelatyny (namoczyć w 15g zimnej wody)

Zagotuj śmietanę i miód, a następnie dodaj resztę składników i zblenduj całość. Następnie przykryj krem folią i odstaw na noc do lodówki.

Smacznego!