Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Policzki wołowe duszone w cydrze podane z babką ziemniaczaną

Policzki wołowe duszone w cydrze podane z babką są przepisem autorstwa Adama Krzymkowskiego. Przepis powinien zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Do tego dania szef kuchni poleca wino Ambre z Winnicy Turnau.

Przygotowanie

Policzki oczyścić z grubszych błoni ścięgien. Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Następnie należy zalać cydrem i dodać jabłka (wydrylowane z gniazd nasiennych) oraz anyż, cynamon, pieprz. Wszystko razem dusić przez dłuższą chwilę. W połowie duszenia dodać soli do smaku. Gdy policzki będą już miękkie należy wyciągnąć je na blaszkę. Z sosu który powstał wyciągnąć anyż, korę cynamonu i zmiksować na gładko. 

Przygotowanie babki

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsączyć nadmiar płynu, wbić jaja, dodać kasze, podsmażoną cebule z czosnkiem i czomber. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą. Przełożyć masę na blaszkę lub w naczynia jedno porcjowe. Całość piec w 170 stopniach około 40 minut (można sprawdzać wykałaczką stan wypieczenia).

 

Składniki:

  • policzki wołowe 1 kg
  • jabłka 0,5 kg
  • cydr 1,5 l
  • cynamon 1 laska
  • anyż 2 gwiazdki
  • sól pieprz do smaku

Babka ziemniaczana – składniki:  

  •   ziemniaki 750 g
  • 3 jaja
  • kasza manna 60 g
  • duża cebula
  • czomber 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki