Policzki wołowe duszone w cydrze podane z babką ziemniaczaną
Policzki wołowe duszone w cydrze podane z babką są przepisem autorstwa Adama Krzymkowskiego. Przepis powinien zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Do tego dania szef kuchni poleca wino Ambre z Winnicy Turnau.
Przygotowanie
Policzki oczyścić z grubszych błoni ścięgien. Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Następnie należy zalać cydrem i dodać jabłka (wydrylowane z gniazd nasiennych) oraz anyż, cynamon, pieprz. Wszystko razem dusić przez dłuższą chwilę. W połowie duszenia dodać soli do smaku. Gdy policzki będą już miękkie należy wyciągnąć je na blaszkę. Z sosu który powstał wyciągnąć anyż, korę cynamonu i zmiksować na gładko.
Przygotowanie babki
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsączyć nadmiar płynu, wbić jaja, dodać kasze, podsmażoną cebule z czosnkiem i czomber. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą. Przełożyć masę na blaszkę lub w naczynia jedno porcjowe. Całość piec w 170 stopniach około 40 minut (można sprawdzać wykałaczką stan wypieczenia).
Składniki:
- policzki wołowe 1 kg
- jabłka 0,5 kg
- cydr 1,5 l
- cynamon 1 laska
- anyż 2 gwiazdki
- sól pieprz do smaku
Babka ziemniaczana – składniki:
- ziemniaki 750 g
- 3 jaja
- kasza manna 60 g
- duża cebula
- czomber 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki