Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Krem z selera z karmelizowanym orzechem laskowym i gorgonzolą

Coś dla wegetarian? Pożywny krem z selera dla naszych czytelników serwuje Adam Krzymkowski.

Do tego dania szef kuchni poleca wino Chardonnay z Winnicy Turnau.

Przygotowanie:

Seler dobrze umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości. Orzechy laskowe należy karmelizować w miodzie. Obrać seler i zmiksować na krem razem ze 150 ml śmietanki i orzechami. Następnie należy zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem (w razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta, podlać bulionem warzywnym lub wodą). Gorgonzolę i pozostałą śmietankę połączyć na krem, który dodamy do zupy przy serwowaniu razem z pokrojoną w kostkę gruszką.

 

Składniki:

  • seler 1,5 kg.
  • śmietanka 18% 200 ml
  • orzechy laskowe 50 g
  • ser gorgonzola 100 g
  • gruszka 1 szt.
  • miód 30g
  • sól, pieprz