Comber z sarny / borowik stepowy / dynia / topinambur
Przepis:
- comber z sarny 120g
- borowik stepowy 20g
- dynia piżmowa 10g
- topinambur 20g
- masło 20g
- jeżyny leśne 30g
- czerwone wino 50 ml
- czosnek 2 ząbki
- tymianek 2g
- śmietana 36% 10 ml
- imbir 3g
- sól, pieprz do smaku
- musztardowiec
- miód wielokwiatowy 5ml
Przygotowanie:
Comber z sarny umyć i oczyścić. Następnie zamarynować w tymianku oraz czosnku i przyprawić solą i pieprzem. Całość obsmażyć na patelni. Dynie obrać, pokroić w kostkę i zamarynować ze świeżo tartym imbirem. Całość podsmażyć na maśle. Borowiki należy zblanszować z tymiankiem i masłem, a następnie dodać soli i pieprzu. Następnie obrać i gotować topinambur przez ok. 30 minut. Aby możliwe było zmiksowanie topinamburu na jednolitą masę dodajemy śmietany 36%. Następnie doprawiamy do smaku. Jeżyny smażymy na patelni i dodajemy czerwonego wina oraz odrobinę masła. Następnie doprawiamy do smaku dodając miodu wielokwiatowego. Całość miksujemy i przecieramy przez sito. Układamy na talerzu w elegancką kompozycję i dekorujemy ziołami.
Do tego przepisu szef kuchni poleca wino Cabernet z Winnicy Turnau.