Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Kiedyś uważane za niezbędnik zdrowej diety, teraz omijane z daleka - od czego zależy zła sława niektórych ryb? W ostatnich czasach coraz większą wagę przykładamy do ekologii. Zewsząd atakowani jesteśmy informacjami o zaśmiecanych oceanach, morzach i niebezpieczeństwach kryjących się w jego wodach. Bezpośrednio z nimi wiązane są ich mieszkańcy, ryby z bardzo zanieczyszczonych akwenów, w rzeczy samej, zamiast wspomagać nasze zdrowie mogą mu zaszkodzić! Ryby oczywiście niezmiennie mają wiele dobrych składników takich jak witaminy A, B czy też kwasy Omega-3. Większość z nich jest bardzo nisko kalorycznych, dzięki czemu sprawdzą się w dietach redukcyjnych. Aby nie zagłębiać się w wartości odżywcze konkretnych gatunków, myśląc o ich

Alergie i nietolerancje pokarmowe zmywają sen z powiek właścicieli gastronomii. Z jednej strony umieszczenie potraw wykluczających niektóre alergeny i produkty mogą przyciągać klientów. Jednak ich przygotowanie i magazynowanie składników nie należą do prostych zadań. Zdarza się, że traktują wytyczne do przechowywania takich produktów jako przykry obowiązek nie bacząc na bezpieczeństwo klientów. Warto jednak pamiętać, że nawet mała ilość alergenu w posiłku może skończyć się tragicznie. Znane są przypadki kar więzienia narzucone na nieuczciwych przedsiębiorców, którzy zatajali faktyczny skład potraw, co przyczyniło się nawet do śmierci osoby nieświadomie spożywali alergen.   Pamiętajmy, że goście odwiedzający nasze lokale obdarzają nas zaufaniem, którego pod żadnym pozorem nie możemy nadużywać.

Pyszne mrożone smakołyki spotykamy na całym świecie! Przybierają najróżniejsze formy i cieszą się niegasnącą popularnością! Szczególnie w sezonie letnim spotykamy lody amerykańskie w formie świderków, ich miękki włoski odpowiednik, lody gałkowe jak i rolowane. Ostatnio podbijają serca lodożerców również lody chłodzone ciekłym azotem. Pierwsze lody podobno mrozili mieszkańcy Państwa Środka za pomocą śniegu i saletry. Najbardziej przypominające współczesną wersję stworzył włoch w okresie renesansu, który wpadł na pomysł zamrożenia mleka z koglem-moglem.   Czy wiecie już, jak będziecie świętować ten wyjątkowy dzień?