Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Mają niepowtarzalny smak oraz teksturę, obecne są w wielu kuchniach, a obecnie obchodzą swoje wyjątkowe święto! Znane i popularne na talerzach są co najmniej od starożytności i są bardzo cennym źródłem wielu składników odżywczych. Warto je jeść, chociażby ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, białka, witamin czy też żelaza. Tak jak większość owoców morza, same w sobie nie zawierają wielu kilokalorii, bo zaledwie ok. 70 na 100 gr produktu. Niestety, pomimo licznych walorów smakowych i zdrowotnych  w Polsce spożywane są niezwykle rzadko. Kojarzone są raczej z prestiżową i wymyślną przystawką, a do ich przygotowania naprawdę nie trzeba wiele! Nie powinno przykrywać się ich naturalnego smaku

W ten weekend w Wolinie odbyło się wyjątkowe wydarzenie pod hasłem Wolin z rybą na talerzu! Jak najbardziej uwielbiamy zarówno ryby jak i takie wydarzenia. Miło widzieć, że promocja zdrowej kuchni cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Podczas jego trwania nie mogło zabraknąć Szefa Kuchni Karola Studzińskiego z Restauracji KA la FIOR! Jego wyjątkowe zdolności zostały potwierdzone podczas pierwszej konkurencji, którą nie tylko wygrał, lecz również otrzymał wyróżnienie w postaci nagrody publiczności! Składamy najserdeczniejsze gratulacje, zarówno Karolowi Studzińskiemu, uczestnikom jak i zwycięzcom pozostałych konkurencji! Zdjęcie: Wolin z rybą na talerzu - Wolińskie Błonia

Kiedyś uważane za niezbędnik zdrowej diety, teraz omijane z daleka - od czego zależy zła sława niektórych ryb? W ostatnich czasach coraz większą wagę przykładamy do ekologii. Zewsząd atakowani jesteśmy informacjami o zaśmiecanych oceanach, morzach i niebezpieczeństwach kryjących się w jego wodach. Bezpośrednio z nimi wiązane są ich mieszkańcy, ryby z bardzo zanieczyszczonych akwenów, w rzeczy samej, zamiast wspomagać nasze zdrowie mogą mu zaszkodzić! Ryby oczywiście niezmiennie mają wiele dobrych składników takich jak witaminy A, B czy też kwasy Omega-3. Większość z nich jest bardzo nisko kalorycznych, dzięki czemu sprawdzą się w dietach redukcyjnych. Aby nie zagłębiać się w wartości odżywcze konkretnych gatunków, myśląc o ich

Alergie i nietolerancje pokarmowe zmywają sen z powiek właścicieli gastronomii. Z jednej strony umieszczenie potraw wykluczających niektóre alergeny i produkty mogą przyciągać klientów. Jednak ich przygotowanie i magazynowanie składników nie należą do prostych zadań. Zdarza się, że traktują wytyczne do przechowywania takich produktów jako przykry obowiązek nie bacząc na bezpieczeństwo klientów. Warto jednak pamiętać, że nawet mała ilość alergenu w posiłku może skończyć się tragicznie. Znane są przypadki kar więzienia narzucone na nieuczciwych przedsiębiorców, którzy zatajali faktyczny skład potraw, co przyczyniło się nawet do śmierci osoby nieświadomie spożywali alergen.   Pamiętajmy, że goście odwiedzający nasze lokale obdarzają nas zaufaniem, którego pod żadnym pozorem nie możemy nadużywać.