Czapka kucharska – podstawowe wyposażenie czy wyłącznie symbol?
Myśląc o szefie kuchni często przywołujemy obraz osoby w białym fartuchu oraz charakterystycznej wysokiej czapce. Wpisała się ona na stałe do naszej świadomości jako znak nieodłącznie kojarzony z gastronomią, jednak czy jest niezbędnym wyposażeniem ubioru każdego pracownika kuchni? Zacznijmy od jej pochodzenia. Za autora tego specyficznego nakrycia głowy uważa się Marie-Antoine Carême, znanego francuskiego szefa kuchni i cukiernika. Przypisuje mu się liczne kulinarne zasługi, również zaprojektowanie czapki kucharskiej. Jako pierwszy miał on w celu zachowania większej higieny usztywnić swoje nakrycie głowy papierowym pierścieniem. Takie nakrycie głowy z czasem zyskało na popularności i przyjęło się w wielu lokalach jako obowiązkowy element garderoby kucharza. Dziś już rzadziej
5 sierpnia to Dzień Ostryg
Mają niepowtarzalny smak oraz teksturę, obecne są w wielu kuchniach, a obecnie obchodzą swoje wyjątkowe święto! Znane i popularne na talerzach są co najmniej od starożytności i są bardzo cennym źródłem wielu składników odżywczych. Warto je jeść, chociażby ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, białka, witamin czy też żelaza. Tak jak większość owoców morza, same w sobie nie zawierają wielu kilokalorii, bo zaledwie ok. 70 na 100 gr produktu. Niestety, pomimo licznych walorów smakowych i zdrowotnych w Polsce spożywane są niezwykle rzadko. Kojarzone są raczej z prestiżową i wymyślną przystawką, a do ich przygotowania naprawdę nie trzeba wiele! Nie powinno przykrywać się ich naturalnego smaku
Pierwsze miejsce podczas konkursu w Wolinie
W ten weekend w Wolinie odbyło się wyjątkowe wydarzenie pod hasłem Wolin z rybą na talerzu! Jak najbardziej uwielbiamy zarówno ryby jak i takie wydarzenia. Miło widzieć, że promocja zdrowej kuchni cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Podczas jego trwania nie mogło zabraknąć Szefa Kuchni Karola Studzińskiego z Restauracji KA la FIOR! Jego wyjątkowe zdolności zostały potwierdzone podczas pierwszej konkurencji, którą nie tylko wygrał, lecz również otrzymał wyróżnienie w postaci nagrody publiczności! Składamy najserdeczniejsze gratulacje, zarówno Karolowi Studzińskiemu, uczestnikom jak i zwycięzcom pozostałych konkurencji! Zdjęcie: Wolin z rybą na talerzu - Wolińskie Błonia