Przepis na sałatkę z ośmiornicą Jacka Krakowiaka:
Składniki:
- Ośmiornica: 100g
- Czerwone wino: 10 ml
- Goma wakame: 50g
- Rukola: 20g
- Sałata Rzymska: 10g
- Pulpa mango: 30ml
- Marchew: 10g
- Glazura do ośmiornicy:
- Sos sojowy: 5ml
- Sok z limonki: 5ml
- Sos sweet chilli: 10ml
- Olej sezamowy: 2g
Przygotowanie:
- Oczyszczanie ośmiornicy:
- Oczyszczoną ośmiornicę kilkukrotnie parzymy we wrzątku.
- Gotowanie sous vide:
- Ośmiornicę zalewamy czerwonym winem i pakujemy próżniowo.
- Gotujemy metodą sous vide przez 4 godziny w temperaturze 69°C.
- Podsmażanie ośmiornicy:
- Ugotowaną ośmiornicę podsmażamy na oliwie, dodając glazurę (połączenie sosu sojowego, soku z limonki, sosu sweet chilli i oleju sezamowego) aż się zarumieni.
- Kompozycja sałatki:
- Z liści sałat (rukola i sałata rzymska), goma wakame, plasterków marchewi i ośmiornicy układamy kompozycję na talerzu.
- Dekorujemy jadalnymi kwiatami i polewamy sosem z pulpy mango.
Smacznego!