Świąteczne menu na Wielkanoc
Świąteczne menu na Wielkanoc: Tradycyjne i kreatywne propozycje
W świątecznym menu na Wielkanoc nie może zabraknąć klasycznych i kreatywnych potraw. W czasie świątecznych przygotowań wielokrotnie zastanawiamy się, co smacznego podać na śniadanie wielkanocne. Na stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych potraw wielkanocnych, zarówno tych mięsnych i z dodatkiem jajek, jak i słodkich wypieków. Domowy żurek na zakwasie, pieczona biała kiełbaska, ale i drożdżowa baba oraz kajmakowy mazurek. Czym jeszcze możemy uraczyć naszych gości?
Wielkanocny stół powinien być bogaty w różnego typu potrawy! Zarówno te wytrawne, jak i przygotowywane na słodko. Różnego typu mięsa i sałatki będą dobrym dodatkiem do świeżej kromki chleba, a kawałek słodkiego mazurka czy puszystej babki będzie doskonały do filiżanki kawy i herbaty. Potrawy wielkanocne mają w Polsce długą tradycję, dlatego bez dwóch zdań powinniśmy ją kultywować. Oto wybrane, naszym zdaniem, najpopularniejsze dania:
Żurek wielkanocny z chrzanem na zakwasie
Żurek to tradycyjna zupa serwowana na Wielkanoc, przygotowywana na zakwasie, który dodaje jej charakterystycznego smaku.
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc
Biała kiełbasa, gotowana lub pieczona, to kluczowa potrawa wielkanocna, która doskonale komponuje się ze święconką i żurkiem.
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Jajka faszerowane są tradycyjnym dodatkiem do świątecznego stołu, podawanym z różnorodnymi nadzieniami.
Domowy pasztet wielkanocny
Pyszny pasztet, przygotowywany z różnych gatunków mięs i warzyw, to idealna przekąska na śniadanie wielkanocne.
Schab ze śliwką
Soczysty schab pieczony z suszonymi śliwkami to smakowita propozycja na danie główne na Wielkanoc.
Domowa szynka gotowana
Szynka gotowana własnoręcznie w szynkowarze to aromatyczna wędlina, która doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Drożdżowa babka
Tradycyjna babka wielkanocna przygotowywana na drożdżach to słodka przekąska idealna na śniadanie czy podwieczorek.
Tradycyjny mazurek wielkanocny na kruchym spodzie
Mazurek to klasyczny wypiek wielkanocny, który podawany jest na kruchym cieście z różnorodnymi bakaliami i kremami.
Jarzynowa sałatka wielkanocna z jajkiem i majonezem
Jarzynowa sałatka to klasyczne danie na wielkanocny stół, które składa się z warzyw, jajek i majonezu, doskonale komponujące się z innymi potrawami.
Baranek wielkanocny z ciasta, masła lub cukru
Baranek to ważny symbol Wielkanocy, który może być wykonany z ciasta, masła lub masy cukrowej, będąc zarówno ozdobą stołu, jak i smaczną przekąską.