Przepis na crème brûlée Dariusza Kontaka
Aksamitny, delikatny i przepyszny. Prezentujemy przepis na crème brûlée autorstwa Dariusza Kontaka.
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 36%
6 żółtek
80 g cukru
1 laska wanilii
cukier do karmelizacji
W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia.
Żółtka wymieszać z cukrem i dodać powoli zagotowaną śmietankę, mieszając rózgą. Piekarnik nagrzać do 100° C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia, do blaszki wlać wodę, żeby foremki były zanurzone w wodzie do połowy. Crème brûlée pieczemy w kąpieli wodnej.
Wstawić desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do crème brûlée. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.
Deser udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego!