Tort Biała czekolada z maliną Przemysława Górala
Tort to deser, który powinien być robiony zdecydowanie częściej. Możesz go zrobić nawet bez okazji – polecamy znakomity przepis na tort z białą czekoladą i malinami. Jego autorem jest Przemysław Góral.
Biszkopt kukurydziany:
- 170g żółtka
- 160g cukru
- 170g białka
- 60g masła
- 120g mąki kukurydzianej
Białko ubić z połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Całość delikatnie połączyć, dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać całość, a następnie dodać rozpuszczone masło. Piec w 160 stopniach.
Masa żelatynowa:
- 20g żelatyny (180 bloom) namoczonej w 120g zimnej wody
Żelka malinowa:
- 250g malin mrożonych
- 25g cukru
- 35g masy żelatynowej
Malinę z cukrem zagotować i przecedzić przez sito. Dodać rozpuszczoną masę żelatynową i rozlać w rant cukierniczy, a następnie zamrozić.
Mus biała czekolada:
- 1000g śmietany (1)
- 350g białej czekolady
- 75g masy żelatynowej
- 200g śmietany (2)
Śmietanę (1) ubić na ¾. Śmietanę (2) zagotować, dodać białą czekoladę i masę żelatynową, a całość wymieszać dwa razy. Udekorować według uznania.
Smacznego!