Poke bowl – z czym to się je?
Poke bowl to bardzo sycące danie wywodzące się z kuchni hawajskiej z elementami kuchni japońskiej.
Pod koniec XIX i na początku XX wieku duża grupa Japończyków wyemigrowała na Hawaje i w ten oto sposób japońskie nawyki żywieniowe stały się częścią tamtejszej kuchni.
W oryginalnej wersji jego podstawą jest ugotowany ryż, surowa, pieczona lub marynowana ryba, sos i ulubione świeże dodatki. Ten przysmak – jak nazwa wskazuje – podawany jest w misce.
Sama nazwa poke oznacza „pokrojone na kawałki” i dotyczy w szczególności użytej w przepisie ryby, ale też innych składników, które umieszczone są w misce. Bowl to po prostu miska, w której znajdują się wszystkie elementy dania.
Zarówno hawajska ludność, jak i japońscy imigranci uwielbiali surowe ryby, więc nowe danie w latach 70. XX wieku stało się częścią lokalnej kuchni. Tradycyjnie, Poke było bardzo proste: kostki surowego ahi, lokalnej odmiany tuńczyka, podawano z hawajską solą, siekanymi wodorostami i prażonymi, drobno zmielonymi kukui (orzechami pekan) – bez ryżu czy innych dodatków. Poke to nieco bardziej fantazyjna, hawajska wersja powściągliwego, czystego japońskiego sashimi.
Czyż nie brzmi to nudno w porównaniu z kolorowymi, pełnymi talerzami, które podawane są teraz na całym świecie? Od czasu pojawienia się pierwszej wersji tego dania, na Hawajach i nie tylko, pojawiło się wiele wariacji na jego temat. Jedynie naczynie pozostało niezmiennym elementem Poke.
Obecnie Poke bowl to danie, które można dostosować do każdego gustu i preferencji.