27 grudnia dzień keksa
Keks to znany i uwielbiany w Polsce wypiek. Od lat nieodłącznie kojarzony ze świętami obchodzi 27 grudnia swój wyjątkowy dzień.
Tradycyjnie keks ma formę biszkoptowego ciasta wypiekanego w prostokątnej foremce, którego środek wypełniają kandyzowane owoce. Można się spotkać również z alternatywną nazwą – cwibak, która pochodzi od niemieckich słów zwei oraz backen, czyli ‘pieczone dwa razy’, co miało nawiązywać do sposobu wypiekania.
Niepozorny wypiek, niedoceniany ze względu na swoją prostotę, posiada długą historię. Keksy bowiem znano już w starożytnym Rzymie. Oczywiście różnił się nieco od znanej nam obecnie nowoczesnej formy. W cieście jęczmiennym z dodatkiem miodu zapiekano lokalne bakalie takie jak rodzynki, czy też orzeszki piniowe.
Co sprawia, że to ciasto jest wyjątkowe? Jest proste, długo zachowuje świeżość i można dodać do niego dowolne ulubione dodatki, a do tego doskonale smakuje!