Menu Taste of Canada
Taste of Canada było fantastycznym kulinarnym wydarzeniem! Najważniejszą jego częścią były oczywiście zaserwowane tam potrawy!
Jesteście ciekawi, jak wykorzystali kanadyjskie składniki? Poniżej możecie zapoznać się z menu oraz obejrzeć galerię zdjęć.
Jesteście ciekawi, jak wykorzystali kanadyjskie składniki? Poniżej możecie zapoznać się z menu oraz obejrzeć galerię zdjęć.
Szef Mariusz Siwak przygotował:
– Kanadyjskiego karmazyna marynowanego w soku z cytrusów podanego z czipsem z siemienia lnianego, soczewicy i szczawiku zajęczego.
Szef Karol Studziński przygotował:
– Ogony homara kanadyjskiego duszone na maśle z limonką oraz ravioli z mięsem homara.
Szef Andrzej Jakomulski wykonał dwa dania:
– Smażone przegrzebki z purée z batatów i chutney z mango, chili i kolendry,
– oraz zupę krem zawierającą pieczonego pasternaka, syrop klonowy i śmietanę podaną z filetem z flądry kanadyjskiej wędzonej dymem bukowym.
Szef Adam Krzymkowski podał:
– Dzikiego łososia na risotto z dzikiego ryżu i ostryg z dodatkiem masła klonowego.
Kolejną potrawą wykonaną przez Szefa Siwaka był:
– Antrykot z bizona gotowany sous vide z sosem z czerwonego wina i warzywami al dente.
Przemysław Góral i Dariusz Kontak stworzyli desery:
– Biszkopt czekoladowy z orzechami pekan, purée żurawinowym, winem lodowym, który zwieńczyła czekolada ruby, borówka i konfitura z żurawiny.
– Dodatkowo cukiernicy zwieńczyli kolację pralinami z dodatkiem charakterystycznych dla Kanady składników takich jak bekon i syrop klonowy.