Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Dzień Świętego Marcina

11 listopada nieodzownie kojarzony jest z gęsiną oraz rogalami. Zawdzięczamy to obchodom Dnia Świętego Marcina, który jak co roku najhuczniej obchodzony jest w Poznaniu.

Pomimo iż Polska jest przodującym producentem gęsiny, spożywamy ją niezwykle rzadko, większość mięsa trafia na eksport. Hodowla gęsi ma w Polsce długą historię i tradycję. Czemu więc nie doceniamy tego szlachetnego produktu?

Na szczęście pojawia się coraz więcej inicjatyw promujących gęsinę wśród Polaków. Jednym z nich jest Gęsinowy Szlak Kulinarny. Jest to szlak turystyczny na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Obejmuje on restauracje, w których serwuje się gęsinę, jako że ten region historycznie jest z nią ściśle związany. 

Innym wydarzeniem promującym to mięso jest Gęsina na św. Marcina, akcja pod patronatem Slow Food Polska. W tym roku przypada XI edycja, kucharze z całego kraju przygotowują autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej w swoich restauracjach między 8 listopada a 1 grudnia.

Również nasi Szefowie Kuchni zakasali rękawy fartuchów i szykują gęsinę na różne sposoby. Oczywiście czekamy też na wariację rogali Świętomarcińskich w wykonaniu naszego mistrza cukiernictwa Dariusza Kontaka! Efekty pracy pokażemy już niebawem w zakładce przepisy.