Wszystko, co musisz wiedzieć o szampanie
Szampan, czyli symbol elegancji i uroczystych okazji, to alkohol o bogatej historii.
Bąbelki w wysokim kieliszku i wyrafinowany smak, który jest dziś ceniony na całym świecie, to rodzaj wina musującego, zawdzięczającego swoją nazwę Szampanii, regionowi Francji.
Winorośle w Szampanii uprawiano już w epoce gallo-romańskiej. Produkowane w Szampanii wina zaliczano do „win francuskich”, które zyskiwały sławę w całej Europie. Alkohol z tego regionu popularny był na dworach francuskich oraz angielskich.
Jeszcze większą popularnością szampan zaczął się cieszyć, gdy jego produkcja polegała na naturalnym gazowaniu – dzięki utoczeniu z beczki przed końcem pierwszej fermentacji.
Rewolucjonistą w produkcji szampana był mnich Dom Pierre Pérignon (1638-1715). Dzięki niemu wprowadzono korek z dębu, który był przywiązywany do butelki włóknem konopnym, co sprawiało, że wino zachowywało świeżość. Mnich był odpowiedzialny także za wzmocnienie szkła butelek, w których znajdowało się musujące wino. Wyeliminowano tym samym wadę szampana – częste pękanie butelek z jego zawartością.
W XVIII wieku najpopularniejszym rodzajem szampana był ten półsłodki, natomiast z biegiem lat sławą zaczął cieszyć się smak wytrawny. Najczęściej wykorzystywane do produkcji szampana winorośle to chardonnay, pinot noir oraz pinot meunier.
Szampan to napój, który łączy ludzi w chwilach celebracji. Jego bogata historia świadczy o niesłabnącej od wieków popularności. Pamiętaj o ważnych zasadach przy piciu tego trunku: powinien być lekko schłodzony i podany w wysokim, smukłym kieliszku, którego kształt pozwala na utrzymanie pęcherzyków gazu.