Szparagowe menu w kuchni Sublimy
Maj rozpieszcza nas przyjemną pogodą, ale również bogactwem sezonowych owoców i warzyw. W tym miesiącu można postawić na szczaw, zielony groszek i szczególnie uwielbiane w świecie gastronomii szparagi.
Ich zdecydowany smak, jak i liczne wartości odżywcze sprawiają, że ro warzywo niezmiennie cieszy się ogromną popularnością w naszej części świata. Kulinarne walory rośliny postanowił wykorzystać szef kuchni Andrzej Jakomulski wprowadzając do Restauracji Sublima sezonową kartę na maj. Co w niej znajdziemy?
Przystawkę – w postaci szparagów z jajkiem poche, sosem holenderskim oraz szynką parmeńską.
Danie główne – na które serwowany jest grillowany tomahawk wieprzowy w towarzystwie szparagów, ziemniaka z ogniska i sosu pieczarkowego.
Deser – zaskakujące połączenie zielonego szparaga z rabarbarem zamknięte w lodach podawanych z malinami i truskawkami.
Najlepszym dopełnieniem wiosennego smaku szparagów będzie rześkie i orzeźwiające wino o konkretnym smaku. Polecamy między innymi Chardonnay z Winnicy Turnau.
Należy czerpać garściami z sezonu na szparagi i wykorzystywać je w kuchni lub cieszyć się ich smakiem w restauracjach. 🙂