Superfoods: najzdrowsza żywność?
Superfoods, znane również jako „superżywność” to termin, który w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Dlaczego niektóre produkty spożywcze można uznać za superfoods, a innych nie?
Superfood to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w wiele wartości odżywczych, korzystnie wpływająca na organizm. Początkowo pod tą nazwą promowano produkty, które rzekomo miały właściwości lecznicze, a nawet wydłużyć życie. Jednak termin „superfood” stał się bardziej rodzajem narzędzia marketingowego, mającego zachęcać do zakupu nowych produktów.
Dziś za superfood uznaje się żywność, która zawiera wyjątkowo dużą ilość mikroskładników odżywczych. Produkty te wspierają naszą odporność dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz dostarczają nam niezbędną dawkę witamin i minerałów. Powszechnie za superfood uznawane są między innymi: jagody, nasiona i zielone warzywa.
Wśród jagód najpopularniejszymi superfoods stały się jagody acai. Zawierają one witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę E. Są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych oraz zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy.
Nasiona są bogate w składniki odżywcze, łatwo przyswajalne białko i mają właściwości usprawniające procesy trawienne. Nasiona dyni, siemię lniane czy nasiona chia stanowią doskonałe uzupełnienie każdego posiłku.
W przypadku zielonych warzyw prym wiodą jarmuż oraz szpinak. Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika oraz jest źródłem magnezu i żelaza. Szpinak jest niezwykle bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego.
Dodanie superfoods do swojej codziennej diety z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że termin ten często jest wykorzystywany w celach marketingowych. Kluczowym elementem zdrowego stylu życia i czerpania radości z jedzenia są zrównoważona dieta, wysokiej jakości produkty oraz kreatywne, różnorodne przepisy.