Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Skóra ryb

Przez wielu traktowana jest jak odpad. Faktycznie bez właściwej obróbki może być niesmaczna i gumowata, jednak wystarczy sprawdzony sposób i może ona stanowić najlepszy element dania!

Wiele mówi się o kumulowanych w tej części toksynach z zanieczyszczonych wód. Jednak nie mamy co się czarować, jeżeli wybieramy ryby z niepewnych źródeł i podejrzewamy, że może zawierać szkodliwe substancje zdjęcie z niej skóry nie wyeliminuje problemu. Dlatego należy korzystać z produktów od sprawdzonych producentów.

Jak więc ją przyrządzać?

Najlepiej smakuje chrupiąca, dlatego na przykładzie fileta od strony skóry poddajemy ją odróbce dłużej, oczywiście pamiętając o jej dokładnym oczyszczeniu. Sama w sobie również ma wiele walorów smakowych. Dobrze osuszona i usmażona na tłuszczu w formie chipsa jest smaczną dekoracją dań. Niektórzy uwielbiają tego typu dodatek w jajecznicy, inni podają na niej przystawki, ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia!