Poznaj lepiej naszych Szefów! Dariusz Kontak
Niedawno przeprowadziliśmy krótkie wywiad z naszymi Szefami, aby dać Wam wgląd w ich życie, od przysłowiowej kuchni. Dziś odpowiadał mistrz cukiernictwa Dariusz Kontak! Czy żywi się wyłącznie słodkościami? Czego w kuchni nie akceptuje, a bez czego nie może się obejść?
Najtrudniejsza potrawa do przygotowania?
-Idealne makaroniki.
Gdzie szukasz inspiracji?
-Internet, stare książki z przepisami.
Co cukiernik zjada na śniadanie?
-Kawa dużo kawy, drożdżówka z serem, a w domu kawa dużo kawy i jajecznica.
Największa kulinarna wpadka?
-Dawno temu, 60 kg babki drożdżowej na zamówienie ciasto bez soli.
Czego w kuchnie nie tolerujesz?
-Brudu i bałaganu.
Jeden produkt spożywczy na każdą porę roku
Jesień- śliwka
Zima-czekolada
Wiosna-rabarbar
Lato- truskawka
W kuchni nigdy nie użyjesz. Czego?
-Śmietany roślinnej.
Twoja pierwsza samodzielnie przygotowana potrawa. Ile miałeś lat i co to było?
-Kilka takich dań było, jajecznica, smażona kiełbasa, ciasto murzynek, chyba miałem
10 lat.
Twoja żona nieoczekiwanie zaprosiła przyjaciół na kolację. Możesz kupić 6 produktów i masz godzinę na jej przygotowanie, co robisz?
-Kolacja może nie ale deser tak. Mus czekoladowy z owocami.
Twoje popisowe danie to?
-Jest kilka, sam nie wiem co. Drożdżówki, Brownie beza ze śmietaną, mascarpone i dużą ilością owoców, najlepiej malina, borówka, truskawka.
Bez czego w kuchni nie możesz się obejść?
-Mikser
Co byłoby dla Ciebie kulinarnym wyzwaniem?
Teraz nie wiem, kilka lat temu tort – weselny piętrowy, który ważył 50 kg.
Czy jest ktoś, z kim chciałbyś spotkać się w kuchni i coś wspólnie przygotować? Kto?
-Antonio Bachur, a z polskich Krzysztof Ilnicki.