Poznaj lepiej naszych Szefów! Andrzej Jakomulski.
Niedawno przeprowadziliśmy krótkie wywiady z naszymi Szefami, aby dać Wam wgląd w ich życie, od przysłowiowej kuchni. Przyszła kolej na Andrzeja Jakomulskiego, Szefa kuchni w restauracji Sublima w Kołobrzegu. Kto jest jego kulinarnym autorytetem? Jakie danie było pierwszym, od którego zaczęła się kulinarna przygoda Szefa Jakomulskiego? Koniecznie przeczytajcie!
Najtrudniejsza potrawa do przygotowania?
-Na pewno są to mięsa zwierząt egzotycznych takich jak struś lub krokodyl.
Gdzie szukasz inspiracji?
-Inspiracji szukam w podróżach i książkach kulinarnych.
Co Szef Kuchni zjada na śniadanie?
-Kawa to podstawa, a później jajecznica i chleb z masłem.
Największa kulinarna wpadka?
-Zawsze jakieś drobne są, ale tak to trzeba rozegrać, żeby gość nie zauważył i był zadowolony.
Najlepszym Szefem Kuchni jest…
-Marco Pierre White
Czego w kuchnie nie tolerujesz?
-Nie toleruje brak odpowiedzialności, czyli zwalanie winy na innych, a najlepiej na tych, których nie ma.
Jeden produkt spożywczy na każdą porę roku
Jesień- grzyby i owoce leśne
Zima- nalewki własnej roboty
Wiosna- pokrzywy, pędy sosny, sok z brzozy
Lato- truskawki, czereśnie
W kuchni nigdy nie użyjesz. Czego?
-Szafranu
Twoja pierwsza samodzielnie przygotowana potrawa. Ile miałeś lat i co to było?
-Byłem w 8 klasie szkoły podstawowej, pamiętam jak na ZPT, smażyliśmy naleśniki na słonice z dżemem truskawkowym.
Twoja żona nieoczekiwanie zaprosiła przyjaciół na kolację. Możesz kupić 6 produktów i masz godzinę na jej przygotowanie, co robisz?
-Na pewno sery bo pasują na każdą okazje ,sałaty, łosoś ,owoce cytrusowe ,mango, granat ,oliwa z oliwek.
Twoje popisowe danie to?
– Biała kiełbasa.
Bez czego w kuchni nie możesz się obejść?
– Bez masła.
Co byłoby dla Ciebie kulinarnym wyzwaniem?
-Kolacja na szczycie góry.
Czy jest ktoś, z kim chciałbyś spotkać się w kuchni i coś wspólnie przygotować? Kto?
-Na pewno chciałbym pogotować z moją babcią.