Nowe pokolenie gastronomii
Nasi szefowie chętnie dzielą się swoim doświadczeniem! Liczne akcje, warsztaty i zajęcia kulinarne dla młodzieży to dodatkowa satysfakcja w codziennej pracy. Andrzej Jakomulski ma za sobą w ostatnim czasie dwie takie realizacje.
Pod jego czujnym mentorskim okiem do VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego w Poznaniu przygotowywał się Michał Wojtaszek z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu. Proces przyrządzania od obróbki samych produktów do dekoracji dania końcowego pod okiem szefa kuchni musiał zakończyć się sukcesem — potrawy zachwycały swoim smakiem i wyglądem.
Zaledwie kilka dni później w ośrodku edukacyjnym w Grodnie Szef Jakomulski spotkał się z młodzieżą, by poprowadzić warsztaty, na których wszyscy uczestnicy skupili się na pieczywie. Temat obejmował zarówno chleby, jak i wypieki półcukiernicze. Puszyste, wyrośnięte drożdżówki z kruszonką i białym serem, bułeczki z makiem oraz chałki były pysznym efektem tych zajęć. Nie tylko „słodkie” przygotowywali uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie. Chlebowa zupa z pulpecikami stanowiła wytrawny element programu całych warsztatów.
Aktywność i praca z młodzieżą to bardzo przyjemny dodatek do restauracyjnej codzienności. Wyjątkowo cieszy fakt, że jest tyle chętnych, by zgłębiać fascynującą wiedzę kulinarną. 🙂