Nowa karta w Sublimie
Okres przedświąteczny w gastronomii zazwyczaj związany jest ze wzmożoną pracą. Szczególnym wyzwaniem był dla Restauracji Sublima, gdyż pokrył się z pracą nad nową kartą. Oczywiście zespół Andrzeja Jakomulskiego spisał się na medal i wspólnymi siłami stworzyli wyjątkową gamę smaków. Czego możemy skosztować w kołobrzeskim lokalu?
Menu przede wszystkim obfituje w ryby i owoce morza. Swoje zastosowanie znalazło również nowe ostrygarium, gdyż goście mogą skosztować świeżych mięczaków. Szef Jakomulski serwuje je zarówno świeże jak i zapiekane z serem taleggio i przyzdobione kawiorem.
Wśród przystawek wzrok przyciągają również propozycje tatarów. Możemy wybrać leśny wariant z mięsa jelenia z rydzami, pędami sosny, pikantną wiśnią oraz wędzoną słoniną lub z makrelą podany z mango, awokado, grzybami shimei oraz kiszonym ananasem.
Sałaty serwowane są do wyboru z kozim serem, burakiem, figą, rzepą i kiszonym ananasem lub grillowanym tuńczykiem, granatem, mango, pomarańczą i sezamem.
Przy liście zup również intensywniej pracują nam ślinianki. Znajdziemy tu ciekawe warianty polskich klasyków, takie jak żur na gęsinie i czernina z konfitowanymi żołądkami. Ale są również bardzo współczesne warianty takie jak ramen z krewetkami, krem z pasternaka czy dyniowy.
Jak już wspomnieliśmy na początku, miłośnicy ryb będą zadowoleni z nowych propozycji. Wśród dań rybnych w Sublimie skosztujemy morszczuka, fileta z halibuta, tuńczyka grillowanego, a nawet ośmiornicy. Zaś wśród mięs znajdziemy dziczyznę, kaczkę, kurczaka, a także jagnięcinę.
Każdą kolację doskonale wieńczy deser, dlatego i w tej części karty dań Szef Jakomulski puścił wodze fantazji. Czekoladowy suflet z lodami z buraka, mus z białej czekolady z porzeczką, lody bailey’s z makaronikami, a także biszkopt czekoladowy kuszą swoim wyglądem, jak i smakiem.
Oczywiście dopełnieniem karty jest bogata oferta win, między innymi regionalnych propozycji z zachodniopomorskiej Winnicy Turnau. Z czystym sumieniem polecamy nową kartę dań z kołobrzeskiej Sublimy!