Kołobrzeskie skarby kulinarne
Dobrze zna je nie kto inny jak Andrzej Jakomulski, Szef Kuchni w Restauracji Sublima. Jak wszyscy nasi Szefowie chętnie korzysta z regionalnych produktów w swoich potrawach. Co więc kryje karta Sublimy?
Ogórek kołobrzeski
Prawdziwa duma tego regionu, a od 24 maja 2006 oficjalnie wpisany na polską listę produktów regionalnych. Tradycyjnie do ich przygotowania korzysta się z wody z lokalnych źródeł solankowych.
Ryby
Pyszne, pełne smaku ryby! W miejscowości nadmorskich grzechem byłoby nieskorzystanie z dobrodziejstw, jakie oferują lokalni rybacy. Niezmiennym faworytem wśród tych wodnych stworzeń pozostaje śledź! Z pozoru skromna rybka króluje między innymi w chłodniku oraz w roli przystawki!
Lody rzemieślnicze
Lato nad morzem nie może obyć się bez lodów. Dlatego mieszkańcy znają się na nich jak nikt inny! Szef Jakomulski wykorzystuje je do tworzenia wyśmienitych deserów w restauracji!
Wina z Winnicy Turnau
Winnica z Baniewic może się poszczycić wspaniałymi trunkami. Wiele osób sięga po zagraniczne butelki nie wiedząc, jak wspaniałe wina mogą być wytwarzane w ich województwie.
Macie swoje ulubione produktu regionalne? Jeżeli tak to jakie? Napiszcie na naszym facebooku!