Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
8 listopada wypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”). Pierwszy raz obchodzony był w 2007 roku, z inicjatywy organizacji Euro – Toques zrzeszającej szefów kuchni.
Szacuje się, że w samej tylko Unii Europejskiej, ponad 20 mln dzieci cierpi na otyłość lub nadwagę. Obciąża to wszystkie narządy, powoduje cukrzycę, a także wpływa na samoocenę i zdrowie psychiczne. Co więcej, nawyki nabyte od najmłodszych lat, rzutują na preferencje żywieniowe w dorosłym życiu.
W celu uświadamiania zarówno rodziców, jak i najmłodszych, organizowane są kampanie, między innymi Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jest to przyjazna forma edukacji dotyczącej zdrowego żywienia, jak i sposób na oswojenie się z niektórymi produktami.
Starajmy się stanowić przykład dla dzieci, włączając do naszej diety więcej warzyw a mniej przetworzonej żywności. Zachęcamy do obchodów tego święta oraz promowania go wśród najmłodszych.
Przez wzgląd na wieloletnie doświadczenie w branży gastronomicznej Szefów, identyfikują się oni z założeniami Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz podkreślają wagę problemu nieprawidłowej diety wśród dzieci.