EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA
24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza nam niezbędnej energii.
Jednym z najczęstszych błędów żywieniowych to pomijanie porannego posiłku, które tłumaczymy brakiem czasu. Niestety odczuwamy wtedy spadek energii oraz mniejszą zdolność koncentracji. Nasz organizm zostaje również pozbawiony niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania porcji witamin i składników odżywczych. Wtedy w ciągu dnia częściej podjadamy niezdrowe przekąski. Jedząc regularnie śniadania, nasz metabolizm prawidłowo funkcjonuje, dzięki czemu utrzymujemy prawidłową masę ciała.
Najlepiej po śniadanie sięgnąć do 30 minut po przebudzeniu. Śniadanie powinno dostarczać nam od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Powinny znajdować się w nim produkty zbożowe, mleczne, tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe oraz owoce i warzywa.
Pamiętajcie, znajdźcie czas na śniadanie!