Czym jest wino lodowe?
Wino lodowe z Winnicy Turnau poza wyjątkowym smakiem, posiada również niecodzienną historię.
Do stworzenia tego unikatowego słodkiego trunku z 2017 roku niezbędne było uzbrojenie się w cierpliwość. Dopiero na początku tego roku, gdy temperatura na winnicy spadła do wymaganych -7 stopni Celsjusza, 20 osób, od godziny 4:00 nad ranem, przez ponad dwie godziny zebrało 3000 kg zamarzniętych winogron odmiany Johanniter.
Dzięki precyzyjnemu wyciskaniu, otrzymano niewielką ilość bardzo słodkiego i esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji.
Efekt wart był ciężkiej i skomplikowanej pracy, ponieważ słodkie wino wyróżnia się nadzwyczajną, soczystą kwasowością.
Świeżo skoszone siano i miód to dominujące aromaty, a każdy łyk uwalnia obfity i soczysty smak, pełen akcentów dojrzałych jabłek.
Białe wino lodowe zabutelkowane zostało w szkła o pojemności 0,375 litra.
Sprawdzi się jako idealny dodatek do pasztetu z gęsi i królika oraz kaczki ze słodkimi jabłkami, a także stanowi doskonałe dopełnienie do serów i orzeźwiających letnich deserów.