Dary lasu
Lasy potrafią skrywać wspaniałe kulinarne skarby, zwłaszcza ciepły wrzesień zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu w ich poszukiwaniu.
Lecz czy ich obecność w naszej diecie jest korzystna?
Panuje mylne przekonanie, że nie posiadają one żadnych wartości odżywczych. To błąd!
Znajdziemy w nich między innymi witaminy B1, B2, D oraz PP. Są również źródłem wyjątkowego błonnika zwanego funginem. Są również bardzo niskokaloryczne, dzięki czemu ich spożycie nie wpłynie na naszą figurę.
Być może w porównaniu z innymi produktami nie plasują się obok innych witaminowych bomb, jednak warto po nie sięgać, chociażby ze względu na ich bogaty leśny aromat. Szczególnie doceniane są w dietach wegańskich, gdzie z powodzeniem mogą zastąpić teksturę mięsa w wielu daniach.
Do wyboru mamy cały przekrój gatunków, które można wykorzystać w przetworach, sosach, a nawet jako głównych bohaterów dania.
Warto korzystać z sezonowych produktów, nie zwlekajcie i szykujcie się na pierwsze leśne wyprawy!