Skóra ryb
Przez wielu traktowana jest jak odpad. Faktycznie bez właściwej obróbki może być niesmaczna i gumowata, jednak wystarczy sprawdzony sposób i może ona stanowić najlepszy element dania!
Wiele mówi się o kumulowanych w tej części toksynach z zanieczyszczonych wód. Jednak nie mamy co się czarować, jeżeli wybieramy ryby z niepewnych źródeł i podejrzewamy, że może zawierać szkodliwe substancje zdjęcie z niej skóry nie wyeliminuje problemu. Dlatego należy korzystać z produktów od sprawdzonych producentów.
Jak więc ją przyrządzać?
Najlepiej smakuje chrupiąca, dlatego na przykładzie fileta od strony skóry poddajemy ją odróbce dłużej, oczywiście pamiętając o jej dokładnym oczyszczeniu. Sama w sobie również ma wiele walorów smakowych. Dobrze osuszona i usmażona na tłuszczu w formie chipsa jest smaczną dekoracją dań. Niektórzy uwielbiają tego typu dodatek w jajecznicy, inni podają na niej przystawki, ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia!