5 sierpnia to Dzień Ostryg
Mają niepowtarzalny smak oraz teksturę, obecne są w wielu kuchniach, a obecnie obchodzą swoje wyjątkowe święto!
Znane i popularne na talerzach są co najmniej od starożytności i są bardzo cennym źródłem wielu składników odżywczych. Warto je jeść, chociażby ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, białka, witamin czy też żelaza.
Tak jak większość owoców morza, same w sobie nie zawierają wielu kilokalorii, bo zaledwie ok. 70 na 100 gr produktu.
Niestety, pomimo licznych walorów smakowych i zdrowotnych w Polsce spożywane są niezwykle rzadko. Kojarzone są raczej z prestiżową i wymyślną przystawką, a do ich przygotowania naprawdę nie trzeba wiele! Nie powinno przykrywać się ich naturalnego smaku zbyt dużą ilości przypraw dlatego najlepiej serwować je ugotowane, usmażone lub grillowane w połączeniu ze świeżymi ziołami, cytryną, masłem.
Do świętowania Dnia Ostryg polecamy polskie wina z Winnicy Turnau. Ich smaku dopełni kieliszek wybornego Rieslinga lub Hibernala.