Kolacja degustacyjna w Grodnie
Serdecznie zapraszamy na wyjątkową kolację degustacyjną już 14 czerwca w Grodnie (nad morzem) w wyjątkowym miejscu i przy wyjątkowym akompaniamencie zespołu LIMBOSKI.
Start: godzina 17:00
Miejsce: Grodno
Podczas kolacji zostanie zaserwowanych 7 wykwintnych setów degustacyjnych przygotowanych przez Szefów Pomorza Zachodniego.
Każda z pozycji w menu będzie wyjątkowym doznaniem kulinarnym opartym na doświadczeniu oraz miłości do kuchni. Zaproponowane przez nas dania będą zgodne z ideą Slow Food, oparte na wysokiej klasy regionalnych produktach. Podczas kolacji nie zabraknie na stołach także specjałów naszego partnera Winnica Turnau.
Serdecznie zapraszamy i zachęcamy do przedsprzedażowej rezerwacji miejsca.
Liczba miejsc mocno ograniczona.
Udział w wydarzeniu: 350 zł/1 osoba.
Gotować dla nas będą
Mariusz Siwak
szef kuchni
Gotowanie jest dla niego sposobem na życie. W latach 1998-2002 był uczniem Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Reja w Szczecinie, a w okresie 2002-2005 studentem Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej. Zdobywał doświadczenie zawodowe, przechodząc wszystkie szczeble kucharskiej drabiny. Był uczestnikiem wielu konkursów, między innymi Mistrzostw Polski w Kuchni Okrętowej (I miejsce), Regionalnego Konkursu “Zielona Czapka” (II miejsce) oraz pierwszej edycji prestiżowego konkursu L’Art de la Cuisine Martell. W 2008 roku był członkiem Kulinarnej Kadry Polski Seniorów na Kulinarnej Olimpiadzie IKA w Erfurcie, a w 2010 roku został powołany do kulinarnej reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Dziś jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Zarządu Szczecińskiego Convivium Slow Food.
Andrzej Jakomulski
szef kuchni
Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Obecnie zachwyca gości czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu otrzymując od Nich wysokie oceny. Jego autorska karta menu stanowi podstawę sztandarowej oferty obiektu. Restauracja, w której pracuje została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Restauracja La Maison i jej szef kuchni otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni. W 2018 roku restauracja La Maison, w której jest szefem kuchni otrzymała prestiżową nagrodę „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.
Przemysław Góral
szef cukierni
Dyplomowany mistrz cukiernictwa, posiada wiele certyfikatów i dyplomów. Cukiernictwo to przede wszystkim jego pasja. Wykonuje swój zawód z wielką przyjemnością. Jest cukiernikiem z ponad 20-letnim doświadczeniem. Lata jego pracy zawodowej wyposażyły go w rzetelną wiedzę i doświadczenie. Pierwsze kroki postawił w cukierni Kokosanka w rodzinnej miejscowości Świdwin. Następnie pracował w pięciogwiazdkowym hotelu Aquarius w Kołobrzegu, gdzie cukiernictwo nowoczesne z wykorzystaniem produktów regionalnych zostało jego pasją. Na bieżąco śledzi wszelkie nowości w branży, którą reprezentuje. Na chwilę obecną jest szefem Pracowni Czekolady mieszczącej się w Koszalinie.
Adam Krzymkowski
szef kuchni
Szef Kuchni Restauracji The Lavender Wine&Kitchen, wyróżnionej rekomendacją Slow Food, w której tworzy autorskie menu z regionalnych produktów. Jest w stu procentach zaangażowany w swoją pracę oraz doskonalenie umiejętności. Zdobywał doświadczenie w różnorodnych restauracjach w Szczecinie. Odbył liczne staże, między innymi w Atelier Amaro. Jego dania przyciągają zarówno smakiem, jak i sposobem podania.
Karol Studziński
szef kuchni
Szef kuchni oraz właściciel bistro KA la FIOR znajdującego się w Wolinie, które prowadzi od 2017roku. Od czasu ukończenia szkoły nie rozstaje się z kuchnią. Doświadczenie zdobywał w nadmorskich hotelach i restauracjach, jednak najlepszą szkołą była praca w zagranicznych restauracjach pod okiem doświadczonych i uznanych szefów kuchni. W tworzeniu swoich dań kieruje się głównie sezonowością oraz dostępem produktów lokalnych. Najlepiej czuje się w kuchni polskiej, jednak serwuje ją w lekko podkręconej odsłonie. Chętnie promuje swoje przywiązanie do Wyspy Wolin na wszelkich imprezach kulinarnych, jak i przemyca inspiracje w serwowanych potrawach.
Menu kolacji Deguastacyjnej
Przystawki
Marynowana troć / chłodnik szparagowy / piklowany ogórek / majonez z avocado / sorbet z ogórka i maślanki
Karol Studziński-szef kuchni restauracja KA la FIOR
Polska wołowina / młoda marchewka / świerk / rzodkiewka / majonez szczypiorkowy
Adam Krzymkowski – szef kuchni The Lavender Wine & Kitchen
Zupa
Szparagi białe / łosoś wędzony / kiszone młode warzywa
Andrzej Jakomulski- szef kuchni Hotel Leda SPA w Kołobrzegu
Danie główne
Jesiotr / sosna / karczoch / morskie winogrona
Mariusz Siwak- szef kuchni Park Hotel Szczecin
Comber z daniela / młode kurki / czosnek niedźwiedzi / dziki kalafior / topinambur
Andrzej Jakomulski- szef kuchni Hotel Leda SPA w Kołobrzegu
Deser
Czarny sezam / malina / truskawka
Przemysław Góral-szef cukierni Pracownia czekolady w Koszalinie
Praliny
Kwiat bzu / rabarbar / lawenda / wędzony miód gryczany
Przemysław Góral-szef cukierni Pracownia czekolady w Koszalinie