Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
Image Alt

O nas

SZEFOWIE WYBRZEŻA ZACHODNIEGO

Szefowie Wybrzeża Zachodniego to grupa, która została założona w 2018 roku. Jest inicjatywą kilku zachodniopomorskich szefów kuchni, którzy swoją filozofię kulinarną opierają na produktach lokalnych. Wszyscy są członkami Slow Food Polska, której korzenie wywodzą się z Włoch. Grupa ma na celu promować produkty  i producentów Pomorza Zachodniego, poprzez kolacje degustacyjne, konkursy kulinarne i warsztaty w szkołach. Współpracujemy z lokalnymi gospodarzami takimi jak serowarzy,  pszczelarze i  rybacy, a także z producentami win.

Szefowie Wybrzeża Zachodniego uczestniczyli w takich wydarzeniach jak

  • targi Gastronomiczne Klimatex,
  • kolacja degustacyjna w Winnicy Turnau,
  • warsztaty  i szkolenia dla szkół gastronomicznych,
  • promocja regionu na targach takich jak smaki regionów na Polagra w Poznaniu,
  • obecność na Grune Woche w Berlinie.

Szefowie Wybrzeża Zachodniego

Mariusz Siwak
szef kuchni

Gotowanie jest dla niego sposobem na życie. W latach 1998-2002 był uczniem Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Reja w Szczecinie, a w okresie 2002-2005 studentem Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej. Zdobywał doświadczenie zawodowe, przechodząc wszystkie szczeble kucharskiej drabiny. Był uczestnikiem wielu konkursów, między innymi Mistrzostw Polski w Kuchni Okrętowej (I miejsce), Regionalnego Konkursu “Zielona Czapka” (II miejsce) oraz pierwszej edycji prestiżowego konkursu L’Art de la Cuisine Martell. W 2008 roku był członkiem Kulinarnej Kadry Polski Seniorów na Kulinarnej Olimpiadzie IKA w Erfurcie, a w 2010 roku został powołany do kulinarnej reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Dziś jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Zarządu Szczecińskiego Convivium Slow Food.

Andrzej Jakomulski
szef kuchni

Szef kuchni restauracji Sublima w Kołobrzegu, która w 2019 roku otrzymała nagrodę 3 Widelce w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Do połowy 2019 roku zachwycał gości czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu otrzymując od Nich wysokie oceny. Jego autorska karta menu stanowiła podstawę sztandarowej oferty obiektu. Restauracja, w której pracował została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Restauracja La Maison i jej szef kuchni otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni. W 2018 roku restauracja La Maison, w której był szefem kuchni, otrzymała prestiżową nagrodę „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.

Przemysław Góral
szef cukierni

Dyplomowany mistrz cukiernictwa, posiada wiele certyfikatów i dyplomów. Cukiernictwo to przede wszystkim jego pasja. Wykonuje swój zawód z wielką przyjemnością. Jest cukiernikiem z ponad 20-letnim doświadczeniem. Lata jego pracy zawodowej wyposażyły go w rzetelną wiedzę i doświadczenie. Pierwsze kroki postawił w cukierni Kokosanka w rodzinnej miejscowości Świdwin. Następnie pracował w pięciogwiazdkowym hotelu Aquarius w Kołobrzegu, gdzie cukiernictwo nowoczesne z wykorzystaniem produktów regionalnych zostało jego pasją. Na bieżąco śledzi wszelkie nowości w branży, którą reprezentuje. Na chwilę obecną jest szefem Pracowni Czekolady mieszczącej się w Koszalinie.

Dariusz Kontak
szef cukierni

Obecnie cukiernik w Restauracji Sublima, która znajduje się w Hotelu New Skanpol w Kołobrzegu. Pierwsze kroki stawiał w PSS Kołobrzeg, ucząc się fachu i przygotowując pierwsze wypieki. Pracował w cukierni Wendland, by później trafić do piekarni – cukierni Nizioł. Tam przez kilka lat był szefem cukierni, idąc powoli w stronę nowoczesnego cukiernictwa – przygotowywał pierwsze praliny, eksperymentował ze smakami i formą. Kolejne doświadczenia zdobywał pracując w hotelu Havet w Dźwirzynie, gdzie goście doceniali oryginalne połączenia smaków i ciekawą formę deserów. Pracował również w hotelu Diva, racząc odwiedzających oryginalnymi słodkościami. Współpracuje z pracownią czekolady w Koszalinie, interesuje się trendami w cukiernictwie i z ciekawością przygląda się kolejnym słodkim nowinkom. Do tworzenia swoich deserów i ciast wykorzystuje produkty regionalne i naturalne.

Jacek Krakowiak
SZEF KUCHNI

Pochodzący z Kołobrzegu szef kuchni z niemal 20-letnim doświadczeniem. Swoje umiejętności rozwijał, pracując w hotelach i restauracjach w Polsce i za granicą. W swojej pracy inspiruje się bogactwem natury województwa zachodniopomorskiego zgodnie z ideą „slow food”, koncentrując się na jakości i poszukiwaniu oryginalnego smaku. Ryby z Morza Bałtyckiego, jak i rzek zasilających ten akwen przewodzą w jego autorskich daniach. Tworząc receptury potraw, uzupełnia je produktami regionalnymi i sezonowymi, współpracując z lokalnymi hodowcami, rolnikami, rybakami oraz myśliwymi. Mottem przewodnim jego pracy jest hasło „Powrót do korzeni”, co w szerokim znaczeniu przekłada się na oddanie hołdu bogatej historii polskiej kuchni i tradycji. Wplatając często zapomniane produkty, techniki kulinarne oraz nazewnictwo nawiązuje do kilku pokoleń kucharzy w jego rodzinie.

Dominik Węsierski
Sommelier

Sommelier i pasjonat świata winiarskiego. Certyfikowany przez Court of Master Sommeliers (Austria) i Wine and Spirit Education Trust (UK), członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (SSP) i Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI), Mistrz Polski Zachodniej Sommelierów 2016 oraz trzykrotny reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata degustacji w ciemno organizowanych przez francuski magazyn La Revue du Vin de France (6 miejsce na 27 ekip w 2019 roku). Pierwsze kroki w świecie gastronomii stawiał w Irlandii, gdzie, pod okiem Pierra Toussaint, uczył się zawodu sommeliera w hotelu Hayfield Manor*****. W jego CV znajdziemy również popularną restaurację Harisson’s w londyńskim Balham. Po powrocie do Polski, objął pieczę nad kartą win i serwisem najbardziej wówczas prestiżowej szczecińskiej restauracji Hotelu Park ****. Od 2016 roku związany z importerem i dystrybutorem win z całego Świata - firmą Wineland.

Współpraca

Chciałbyś zaprosić nas do wspólnego wydarzenia? Masz kulinarny pomysł, który możemy razem zrealizować? Zapraszamy do kontaktu.