Owoce w kuchni
Pytając o owoce w daniach wytrawnych zapewne zapytany wymieni jeden z klasyków, kaczkę z jabłkiem, żurawinę z serem lub jakiś rodzaj sałaty z owocowym dodatkiem.
Czy na tym kończy się spektrum możliwości owoców?
Kombinacje są nieskończone! Słodycz, kwaskowatość intensywne aromaty. Ta grupa produktów pozostawia ogromne pole do popisu.
Jak więc łączyć owoce z wytrawnymi produktami?
Mięsa – Zarówno drób jak i wieprzowina może doskonale smakować z owocami. Delikatne polędwiczki wieprzowe dobrze współgrają ze słodko kwaśnym smakiem owoców jagodowych, do sosów i marynat można wykorzystać np. maliny.
Ryby i owoce morza – Warto zdać sobie sprawę, że tu nasz wybór nie kończy się na cząstce cytryny na brzegu talerza. Każdy inny cytrus może odegrać tu równie ważną rolę. Przykładów nie trzeba szukać daleko! Przypominamy przepis szefów na sałatkę z ośmiornicy z cytrusami. http://szefowiewybrzezazachodniego.pl/salatka-z-osmiornicy-i-cytrusow/
Sery – Tradycyjna deska serów nie mogłaby się obyć bez winogron, a oscypek w zakopanym bez żurawiny. Lecz zachęcamy do szukania bardziej nietypowych par. Sery pleśniowe o miękkiej teksturze mogą tworzyć wspaniałe połączenie z suszonymi lub jagodowymi owocami, sery kozie o bardzo zdecydowanym smaku z brzoskwiniami, jabłkami czy też figami. Biorąc przykład z Bałkanów można spróbować połączenia słonych serów jak feta z melonami czy też arbuzami. To zestawienie nie tylko pyszne, lecz i praktyczne, gdyż działa jak izotonik podczas upałów.
Podczas eksperymentów nie zapomnijmy o towarzystwie win! Ich wspaniały wybór oferuje polska Winnica Turnau.
Zaciekawił Was ten temat? O historii owoców na naszych talerzach możecie przeczytać w wywiadzie z Jarosławem Dumanowskim.